Balans Kirgizie
Door: TEAM ZIJDEROUTE 2011
04 Augustus 2011 | Kyrgizië, Bisjkek
Bij binnenkomst Kirgizie krijg je meteen een ander landschap, het is er bergachtig met
uitzichten op besneeuwde toppen. Het land binnenkomen is een formaliteit, men zet een
op het visum in je paspoort, klaar. Tijdens het rondrijden valt ook hier op dat er veel
leegstand is van grote fabrieksgebouwen, restanten uit de Sovjet periode. Zal nog een
hele tijd duren voordat deze er niet meer zijn, denk ik. Het land is rijk aan water, en
de mensen zijn trots op hun land, en in het bijzonder op Lake Ysyk-Kol. Overal tref ik
yurt's ( grote ronde tenten ) aan, waarin de mensen leven. Hun vee loopt erbij, en wordt
bijelkaar gehouden door ruiter te paard. Deze ruiters kom ik overal tegen, een
belangrijk vervoermiddel dus, in vaak bergachtig terrein. Tourisme is niet echt aanwezig,
maar motor rijden ( on/off road ) kun je er prima. Op dit moment is het ook niet meer
zo heet, ook wel prettig. De wegen zijn redelijk, en niet druk bereden.
De mensen zijn ook hier niet tevreden over hun regering, die ze corrupt vinden.
Maar door vriendjes politiek kan dit door "democratische" verkiezingen niet veranderd
worden. Deze corruptie kom je dan zelf ook weer tegen, want als tourist val je nu
eenmaal op. Maar als je er de tijd voor neemt, blijkt de ambtenaar ook gewoon vader
van kinderen te zijn, en lost het zich vanzelf op. De mensen leven er sober, zonder enige
vorm van luxe. Al met al een mooi land, met prachtige bergen om je heen.